Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Πώς χειριζόμαστε τη νομική διάσταση ενός ατυχήματος λόγω κακού οδοστρώματος

Συλλέγοντας τα στοιχεία

Από τη στιγμή που ένας πολίτης ο οποίος σέβεται την τσέπη του και τη ζωή του, έχει πέσει σε κακοτεχνία του δρόμου με συνέπεια να υποστεί υλική ή σωματική βλάβη, πρέπει να κινήσει τίς απαραίτητες νομικές διαδικασίες. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Πρώτα απ' όλα φωνάζουμε την Τροχαία προκειμένου να συνταχθεί η έκθεση του ατυχήματος και παίρνουμε το ροζ αντίγραφο της έκθεσης.

2. Διατηρούμε αντίγραφο της έκθεσης του πραγματογνώμονα της ασφαλιστικής εταιρείας(σε περίπτωση μικτής ασφάλειας), ή του τεχνικού ο οποίος επιμελείται των ζημιών του αυτοκινήτου.

3. Τραβάμε φωτογραφίες από το σημείο του κακού οδοστρώματος, ή ακόμα και βίντεο σε περίπτωση που ο χώρος και οι συνθήκες προσφέρονται.

4. Σε περίπτωση τραυματισμού, ενημερώνουμε τηλεφωνικώς την τροχαία πως θα χρειαστεί να μεταβεί ανακριτικό της Τροχαίας στον τόπο του ατυχήματος, όπως επίσης και ασθενοφόρο, προκειμένου να καταγραφούν οι σωματικές βλάβες. Μην αψηφήσετε κανέναν τραυματισμό. Μια αόρατη εσωτερική αιμορραγία, ή ένα μετα-τραυματικό σοκ μπορεί να αποβούν μοιραία για το θύμα.

5. Αναζητούμε τον κύριο υπεύθυνο, οποίος είναι συνήθως ο Δήμος, αλλά αν πάτε στην τεχνική υπηρεσία του αρμόδιου Δήμου, θα σας πουν αμέσως ποιος είναι ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο και έτσι μπορείτε να καταθέσετε αγωγή κατευθείαν στον εργολάβο.

6. Έχοντας αυτά στα χέρια μας, επικοινωνούμε με τον δικηγόρο μας και ζητάμε να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες. Σε περίπτωση που δεν...

 έχουμε την οικονομική άνεση για να καλύψουμε τα έξοδα του δικηγόρου, κοιτάζουμε αν το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου περιέχει "νομική προστασία". Σε αυτή την περίπτωση, η ασφαλιστική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καλύψει τα δικαστικά έξοδα.

7. Ο δικηγόρος αναλαμβάνει τη σύνταξη του κειμένου της αγωγής, όπως επίσης και τον εντοπισμό του υπεύθυνου για την κατασκευή, αν εσείς δεν το έχετε επιτύχει πριν πάτε στον δικηγόρο.

8. Το σημαντικότερο όλων: βγάλτε από το μυαλό σας τη λέξη "συμβιβασμός". Ο συμβιβασμός αποτελεί συνενοχή στο αδίκημα. Μπορεί εσείς να μην σκοτωθήκατε, αλλά αν το βράδυ πέσει κάποιο παπάκι σε μια κακοτεχνία, ο οδηγός του μπορεί ακόμη και να σκοτωθεί και πιστέψτε με...δεν θέλετε να κουβαλάτε αυτό το ηθικό βάρος για μια ζωή. Ο Δήμος και ο εργολάβος που εμπλέκονται στο έργο, πρέπει να σύρονται άμεσα σε δίκη. Στη συνέχεια θα φιλοξενήσουμε άρθρο σχετικά με το θέμα του "συμβιβασμού", καθώς ένας πρόχειρος συμβιβασμός μπορεί να σας βάλει σε νομικούς μπελάδες για μια ζωή. Μια κίνηση που εσείς θεωρείτε έξυπνη, μπορεί να αποδειχθείι στη μεγαλύτερη απερισκεψία της ζωής σας.

*Μείνετε μαζί μας! Σε λίγο ακολουθούν "νομικά tips" για την αντιμετώπιση των εγκληματιών της ασφάλτου, εντός των δικαστικών αιθουσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου